psychosociale begeleiding

 

Als psycho sociaal therapeut ben ik breed opgeleid zodat ik diverse methoden en technieken kan toepassen en integreren zodat ik jou optimaal kan begeleiden.  (Voor de geïnteresseerden: onder andere Bevrijd Jezelf Therapie, Distraction Reprocessing Therapy (afgeleid van EMDR), Transactionele Analyse, Sociaal Panorama, visualisatie, mindfulness en pijnveranderingstechnieken).  

Je kunt bij terecht bij diverse klachten of hulpvragen zoals:

  • stressklachten, overbelasting (werk- en privé balans, mantelzorg, opvoeding kinderen, werkdruk)
  • angst
  • somberheid en/of piekeren
  • verwerken van traumatische gebeurtenissen
  • (werk) relatieproblemen, eenzaamheid, problemen met in contact met anderen, hechtingsproblemen
  • zingevingsvraagstukken
  • rouw en verlies na verlies van een dierbare, baan, echtscheiding
  • omgaan met chronische pijn en/of ziekte
  • onzekerheid, laag zelfbeeld

 

begeleiding bij relatieproblemen: alleen of samen

 

De kwaliteit van ons leven wordt voor een deel bepaald door de kwaliteit van de verbindingen met mensen in ons leven. Het is dan ook heel belangrijk om gezonde en positieve relaties te onderhouden met bijvoorbeeld gezin, familie, vrienden en collega's. Gezond en positief betekent overigens niet dat er geen meningsverschillen of spanningen kunnen zijn. Vaak lukt het om lastige situaties met een of meerdere gesprekken te verminderen en ook tijd kan hierin een positieve rol spelen. 

Maar soms zit het dieper, is de emotie die je voelt niet in verhouding tot wat er is gebeurd, wordt je getriggerd. Of lijkt alsof je keer op keer in vergelijkbare situaties komt en het niet kunt veranderen. Of heb je het gevoel dat je gevangen zit in een rol of systeem en/of er sprake is van overschrijding van grenzen. 

Wij kunnen eenzijdig werken aan problemen die je ervaart in een relatie. Dit betekent dat wij werken aan hoe jij anders kunt omgaan met de problemen in de relatie. Heel vaak ervaren cliënten dat als zij anders naar de situatie gaan kijken en anders gaan reageren, de ander ook verandert en daarmee de relatie. En dat terwijl de ander geen onderdeel is van de therapie. 

Het is ook mogelijk. bijvoorbeeld bij spanningen in partnerrelaties, om samen in therapie te gaan. Zo ontstaat er veel inzicht in en daarmee vaak ook begrip voor de ander en kunnen we onderzoeken welke patronen doorbroken kunnen worden om te komen het oplossen van het probleem. Dit kan ook betekenen elkaar loslaten of nieuwe afspraken maken met elkaar.  

Tenslotte kan het zijn dat je in het dagelijks leven al afscheid hebt genomen van een persoon in de  relatie, bijvoorbeeld na een scheiding of overlijden maar dat je niet los kan komen bijvoorbeeld doordat je nog steeds woede, verdriet of angst ervaart of teveel met deze persoon bezig blijft. Dan is het belangrijk om negatieve verbindingen los te maken op emotioneel niveau. Meerdere cliënten hebben ervaren dat zij na een sessie gericht op losmaking zich opgelucht en vrijer voelde. Alsof er last van hen afviel waardoor de cliënt beter verder kon gaan in zijn of haar leven.